De wisseling van de seizoenen maakt onze natuur mooi, inspirerend en interessant.
Zodra de kou uit de lucht en ook uit de grond is komt de natuur weer tot leven. De eerste bloemen zijn weldra zichtbaar en de vogels zitten elkaar weer vol verlangen achterna. Dat wordt weer genieten straks in het voorjaar.
Samenstelling van beplanting
Al begint elke tuin op de “tekentafel” met een ontwerp, het belangrijkste element in elke tuin is het beplantingsplan. Want de uiteindelijke keuze van de beplanting kan een prachtig ontwerp nog veel mooier maken. Maar ook in negatieve zin kan een slecht gekozen beplanting een mooi ontwerp totaal afbreken. De keuze voor een bepaalde soort beplanting wordt als eerste al op een erg globale manier geselecteerd tijdens het inventarisatiegesprek tussen opdrachtgever en ontwerper. In de ontwerpfase speelt deze eigen keuze van de opdrachtgever op de achtergrond een belangrijke rol. In het uiteindelijke beplantingsplan zijn er vaak nog vele variatie mogelijkheden. Deze keuze kan voor elke individuele tuinbezitter weer anders zijn, omdat ook iedereen zijn eigen voorkeuren heeft in kleuren, in type planten en in het onderhoudsniveau van de tuin.
Keuzes maken
Behalve de eerste globale selectie is de uitwerking van een beplantingsplan een voortdurend proces van keuzes maken. Planten moet worden afgestemd met elkaar in groeiwijze, in kleur, in bloeitijd en in bladvorm. Daarnaast moeten we rekening houden met de grondsoort, met het vochtigheidsgehalte, met de wind, met zon / schaduw en met het eerder genoemde gewenste onderhoudsniveau. Alles samengevat is het telkens weer een prachtig mooie klus om de plantencombinaties tot één boeiend geheel samen te stellen. De ene keer als een groot harmonieus geheel, de andere keer met afgewogen tegenstellingen. Zelf vergelijk ik het maken van beplantingsplannen met het componeren van muziek.
Voldoet u tuin nog wel?
Of kan het soms beter. Van alle tuinbezitters vindt 60 % van wel. En misschien hoort u ook tot de categorie die denkt dat het beter kan. Veel gehoorde klachten zijn: teveel onderhoud, verkeerd ingedeeld, onpraktisch, saai, etc. Soms is het ook logisch dat men denkt dat beter kan, omdat ook de tuinbehoefte steeds opnieuw verandert, een tuin groeit met u mee en u gaat nieuwe eisen stellen aan de tuin. Een gezin met jonge kinderen vraagt om een andere tuin als een gezin waarvan de kinderen al studeren.
- minder tuinwerk met bodembedekkende vaste planten
- met diagonale lijnen en met niveauverschillen wordt iedere kleine tuin groter
- een pergola is een prachtig combinatie element, dat voor meerdere doeleinden geschikt is, o.a. diepte, beslotenheid, schaduw, inspiratie, verbinding, beeld
Tuintips voor de maand februari:
- bij vorst liever zo min mogelijk over het gazon lopen
- heeft u maaimachine al voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt weggebracht
- alle gereedschappen al nagekeken en geslepen
- is het tuinmeubilair al klaar en in orde voor een zomer lang gebruik
- zijn de nestkastjes voor de vogels schoongemaakt of moeten we misschien wel nieuwe ophangen ? de vogels gaan al snel op zoek naar nestgelegenheid