Nog heel even maar, ..………. dan barst het voorjaar los. Wij zijn er klaar voor, U ook ?
Verlangend richten we ons vizier weer op het voorjaar. De periode van vorst, sneeuw of andere nattigheid heeft lang genoeg geduurd. Maar de winterperiode is altijd wel nuttig om eens te kijken wat u allemaal in de tuin zou willen veranderen of verfraaien. Loop eens kritisch door de tuin, soms gaat het misschien om een paar kleine dingen. Een paar verzakte tegels, een reparatie aan een schutting op pergola, een border waarin hoog nodig enkele planten moeten worden vervangen, etc. Maar wellicht zijn er grotere wensen, zoals een tweede terrasje, de privacy verbeteren, het gazon waar u een andere invulling aan wilt geven. Misschien hikt u er al langer tegenaan en weet u niet goed hoe te beginnen.
Veranderingen
Dingen die goed zijn vallen niet op, maar als u zich regelmatig aan iets ergert, is het tijd om er iets aan te gaan doen. En misschien is het wel tijd om de gehele tuin eens aan te pakken, bijvoorbeeld omdat de kinderen de deur uit zijn of omdat u toch net teveel tijd voor het nodige tuinonderhoud kwijt bent. Samen met de ontwerper of hovenier bereikt u beslist een beter resultaat. Dan wordt het weer genieten straks in het voorjaar.
Bodemverbetering
Een goede grond is het belangrijkste basiselement voor een goed resultaat bij aanleg of verandering van de tuin. Het wordt nog teveel onderschat, de planten moeten zelf maar groeien. Maar net zo goed als wij 3 maal per dag eten, zo moet ook alles wat groeit en bloeit regelmatig enige bemesting krijgen. Hoe beter de conditie van de plant des te meer kun je genieten van een gezonde groei en een rijke bloei. Bovendien zal een gezonde plant minder gevoelig voor ziekte zijn. Ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen.
Basisbemesting
In de natuur wordt alle afval van planten weer in voedsel omgezet. In de tuin is men vaak voortdurend bezig om de grond te verarmen. Blad, snoeisel, gemaaid gras, we voeren alles af. Als daar niets voor in de plaats komt, krijgen de planten het steeds moeilijker. Daarom is bemesten nodig, niet één keer, maar regelmatig en ieder jaar opnieuw.
Grondonderzoek
Alleen met een goed grondonderzoek kun je het juiste inzicht krijgen in voedingstoestand van de grond. En alleen op die manier kun je ook precies toevoegen wat de grond nodig heeft, afgestemd op functie en gebruik. Daarnaast is het wel noodzaak dat ook de grondbewerking voldoende goed is uitgevoerd, dus voldoende diep losgespit, en dat de grond goed doorlaatbaar is. Andere belangrijke kenmerken van een goede grond zijn dan nog het vochthoudend vermogen en het organische stofgehalte. Zeker weten, dat dan het gras bij u groener zal zijn als bij de buren.
Weetjes en Wetenswaardigheden
– de Tuinen van Appeltern bestaan dit jaar 25 jaar, het hele jaar door zijn er veel en leuke activiteiten
– op 16 en 17 maart zijn wij aanwezig voor Schetsadvies in de Tuinen van Appeltern
– wij wisten het eigenlijk al langer : “Een groene omgeving maakt mensen gezonder”.
volgens Jolanda Maas, Senior Reseacher VU, Amsterdam na 7 jaar onderzoek
– de bodem is als een spaarrekening, je moet wel jaarlijks aanvullen om ook in slechte tijden daarvan profijt te hebben
Tuintips voor de maand februari.
– heeft uw maaimachine de jaarlijkse onderhoudsbeurt al gehad
– gereedschappen al nagekeken en geslepen, tuinmeubilair al klaar voor gebruik
– zijn de nestkastjes voor de vogels schoongemaakt en ophangen
– gooi dan geleidelijk het winterkleed maar van de tuin, snoeien heesters (maar geen voorjaarsbloeiers), afknippen grassen en vaste planten, planten en verplanten, we kunnen er allemaal weer aan beginnen
– creatieve oplossingen of gewoon praktische hulp nodig voor uw tuin, wij leveren de kennis, het vakmanschap, de ervaring en de handjes